субота, 8. мај 2010.

Radnici fabrike vijaka "Gradac" blokirali saobraćajnicu

Naslov: Radnici fabrike vijaka "Gradac" blokirali saobraćajnicu Čet Apr 15, 2010 3:03 pm

Radnici fabrike vijaka "Gradac" blokirali saobraćajnicu

VALJEVO - Radnici fabrike vijaka "Gradac" u Valjevu, koji su od pre tri dana stupili u generalni štrajk, blokirali su danas pre podne zaobilaznicu puta Valjevo - Užice ka centru grada, koja prolazi pored fabrike.

Štrajkače obezbeđuju jake policijske snage Policijske stanice Valjeva.

Nezadovoljni radnici, njih oko 270, traže od većinskog vlasnika fabrike Dušana Sekulića, koji je 2006. godine kupio fabriku, da im isplati zaostale plate za proteklih šest meseci, zatim doprinose za zdravstveno i penziono osiguranja za čak 18 meseci. Oni traže od nadležne republičke Agencije za privatizaciju i raskid ugovora o prodaji fabrike, jer radnici više neće da snose posledice ovakvog ponašanja.

- Većinski vlasnik najavio je reorganizaciju fabrike kako bi ona, navodno, nastavila da uspešno posluje. To ne znači ništa drugo, već vođenje fabrike u stečaj i ostavljanje radnika bez posla. Mi nećemo da dozvolimo rasprodaju imovine fabrike, kao i osam hektara zemljišta na kojem se fabrika nalazi, i druge imovine. Zato smo odlučili da se samoorganizujemo i zatražimo raskidanje ugovora o privatizaciji i ostvarivanje naših prava - rekao je predsednik Radničkog sindikata fabrike Zoran Selaković.

On je takođe potvrdio da u ovim zahtevima ima podršku i ostala dva fabrička sindikata, i da će u štrajku ostati do ispunjenja njihovih zahteva.

Нема коментара: