понедељак, 17. мај 2010.

АКТ О ПРОЦЕНИ РИЗИКА НА РАДНОМ МЕСТУ И У РАДНОЈ ОКОЛИНИ I УВОДНИ ДЕО

veza za kompletan primer izrade akta o bezbednosti

Предмет
Члан 1.
Овим актом утврђују се могуће врсте опасности и штетности на радном месту и у радној околини, врши се процена ризика од настанка повреда на раду или оштећења здравља, односно обољења запосленог на радном месту и у радној околини, утврђују начини и мере за њихово отклањање, односно смањивање нивоа ризика.
Основ и сврха процене ризика
Члан 2.
Процена ризика и мере које се утврђују овим актом, обезбеђују се применом Закона о безбедности и здрављу на раду ("Сл. гласник РС", бр. 101/2005 - у даљем текст: Закон), подзаконских прописа о безбедности и здрављу на раду и других прописа.
Процена ризика и мере које се утврђују овим актом - примењују се ради отклањања опасности и штетности на радном месту и у радној околини, односно ради отклањања или смањења ризика, у обиму којим се спречава повреда на раду, оштећење здравља или обољење запосленог, све у циљу побољшања безбедности и здравља на раду.
Члан 3.
Поступак процене ризика покренут је Одлуком о покретању поступка процене ризика на радном месту и у радној околини, (у даљем тексту: Одлука), а на основу члана 13. Закона и члана 17. Правилника о начину и поступку процене ризика на радном месту и у радној околини ("Сл. гласник РС", бр. 72/2006 и 84/2006 – у даљем текст: Правилник).
Одлуком (сходно члану 18. Правилника) одређен је и запослени који је одговоран за спровођење поступка процене ризика – стручно лице.
Одлуком је наложено стручном лицу да састави План спровођења поступка процене ризика, који је одобрен од стране надлежни орган послодавца (у даљем тексту: План).
Одлука и План јесу саставни део документације о процени ризика.Садржина акта
Члан 3.
Процена ризика заснива се на систематском евидентирању и процењивању свих фактора у процесу рада - могућих врста опасности и штетности на радном месту и у радној околини које могу да проузрокују повреду на раду, оштећење здравља или обољење запосленог.
Проценом ризика сагледавају се организација рада, радни процеси, средства за рад, сировине и материјали који се користе у технолошким и радним процесима, средства и опрема за личну заштиту на раду, као и други елементи који могу да изазову ризик од повреда на раду, оштећења здравља или обољења запосленог.
Члан 4.
Овај акт о процени ризика, сходно члану 13. Закона, односно члану 3. став 3. Правилника, обухвата:
I - УВОДНИ ДЕО
II - ПОСЕБНИ ДЕО
1. Опште податаке о послодавцу;
2. Правни основ процене ризика;
3. Методологија процене ризика;
4. Опис технолошког и радног процеса са подацима о објектима, опреми и средставима за рад, сировинама и материјалима који се користе у раду и средстава и опреме за личну заштиту на раду;
5. Опис организације рада са систематизацијом послова;
6. Препознавање и утврђивање опасности и штетности на радном месту и у радној околини;
7. Процену ризика у односу на опасности и штетности;
8. Утврђивање начина и мера за отклањање, смањење или спречавање нивоа ризика.
III - ЗАКЉУЧАК
IV - ПРЕЛАЗНЕ И ЗАВРШНЕ ОДРЕДБЕ
1. измене и допуне акта о процени ризика;
2. провера ефикасности примене акта о процени ризика;
3. ступање на снагу.

Нема коментара: