петак, 7. мај 2010.

OVO NEMOZETE NACI U ZVZNICNIM IZJAVAMA

Službenik spaljene banke govori o juče tragično nastradalima u Atini - molimo vas prosledite dalje

5. maj 2010

Večerašnje tragične pogibije u Atini ostavljaju malo prostora za komentare - svi smo vrlo šokirani i duboko ožalošćeni onim što se desilo. Onima koji spekulišu da su te pogibije možda namerno prouzrokovali anarhisti, možemo samo da kažemo sledeće: mi ne izlazimo na ulice, mi ne rizikujemo našu slobodu i naše živote suprotstavljajući se grčkoj policiji da bismo ubijali druge ljude. Anarhisti i anarhistkinje nisu ubice, i nikakvi pokušaji ispiranja mozga od strane grčkog premijera Papandreua, nacionalnih ili internacionalnih medija ne bi trebalo da u suprotno ubedi bilo koga.

Imajući to u vidu, i s obzirom na nekontrolisani tok događaja, želimo da objavimo grubi prevod izjave službenika Marfin Banke - banke čija filijala je danas zapaljena u Atini, i u kojoj su tri službenika tragično nastradala.

Pročitajte pismo, prevedite ga, šaljite ga dalje kroz vaše mreže; grassroots kontrainformacije su od ključnog značaja u ovom trenutku s obzirom da grčka država i korporativni mediji agresivno istupaju protiv anarhističkog pokreta ovde u Grčkoj.

Osećam se obaveznim prema svojim kolegama [dve žene i jedan muškarac, prim. prev.] koji su danas ni krivi ni dužni ostali bez svojih života da progovorim i saopštim neke objektivne istine. Šaljem ovu poruku svim medijskim kućama. Bilo ko ko je još uvek iole svestan trebalo bi da je objavi. Ostali mogu da nastave da igraju vladinu igru.

Vatrogasna brigada nikada nije izdala dozvolu za rad dotičnoj zgradi. Dogovor o njenom stavljanju u funkciju je postignut ispod stola, kao što se to praktično dešava sa svim poslovima i kompanijama u Grčkoj.

Zgrada o kojoj se radi nije imala postavljene bezbednosne protivpožarne mehanizme, niti je planirala niti ih je instalirala - to jest, u njoj nema prskalica na plafonu, protivpožarnih izlaza ili protivpožarnih creva. U zgradi ima samo malih protivpožarnih aparata koji, naravno, ne mogu da pomognu u gašenju većeg požara u zgradi koja je izgrađena u skladu sa davno prevaziđenim bezbednosnim standardima.

Nijedna filijala banke Marfin nikada nije obučila bilo koga od svog osoblja kako da postupa sa vatrom, čak ni kako da koriste tih nekoliko protivpožarnih aparata. Menadžment takođe koristi visoke troškove takve obuke kao izgovor i neće da preduzme čak ni najosnovnije mere zaštite svog osoblja.

Osoblje nikada nije obavilo niti jednu vežbu evakuacije u bilo kojoj zgradi, niti je obučavana vatrogasna brigada, kojom prilikom bi bila data uputstva za situacije poput ove. Jedina obuka koja je održana u Marfin banci tiče se scenarija terorističke akcije a pre svega planiranja bekstva „velikih faca" banke iz njihovih kancelarija u slučaju takve situacije.

Ta zgrada nije imala posebne prostorije za slučaj požara, čak iako je u takvim okolnostima njena konstrukcija veoma osetljiva i čak iako je od poda do krova bila ispunjena sa materijalima. Materijalima koji su veoma zapaljivi, poput papira, plastike, žice, nameštaja. Zgrada objektivno nije podesna za rad banke zbog njene konstrukcije.

Ni jedan član obezbeđenja ništa ne zna o prvoj pomoći ili o gašenju vatre, čak iako su uvek praktično napaljeni na obezbeđivanje zgrade. Službenici banke moraju da se pretvore u vatrogasce ili obezbeđenje shodno apetitima gospodina Vgenopulosa [vlasnik Marfin banke]

Menadžment banke je danas striktno zabranio zaposlenima odlazak sa posla, čak iako su oni to uporno tražili još od ranog jutra - dok su takođe primorali zaposlene da zaključaju vrata i u više navrata, preko telefona, potvrdili da je zgrada tokom dana ostala zaključana. Oni su čak blokirali sopstveni pristup internetu da bi sprečili zaposlene da komuniciraju sa spoljnim svetom.

Više dana je trajalo potpuno terorisanje zaposlenih u banci povodom aktuelnih mobilizacija, sa usmenom „ponudom": ili ćete raditi, ili otkaz.

Dva pripadnika tajne policije koji su poslati u dotičnu filijalu radi sprečavanja pljačke danas se nisu pojavili, čak iako je menadžment banke dao usmeno obećanje zaposlenima da će oni biti tu.

Barem, gospodo, budite samokritični i prestanite da tumarate unaokolo pretvarajući se da ste u šoku. Vi ste odgovorni za ono što se desilo danas i u bilo kojoj pravnoj državi (poput onih koje s vremena na vreme volite da navodite kao uzorne primere na vašim TV emisijama) vi biste već bili uhapšeni zbog gore navedenih dela. Moje kolege su danas zlonamerno lišene života: zlonamernošću Marfin banke i gospodina Vgenopulosa lično koji je eksplicitno izjavio da ko god danas ne dođe na posao [5. maja, na dan generalnog štrajka] ne mora sutradan da dolazi na posao [pošto će biti otpušten/a].

- Službenik Marfin banke

Нема коментара: