среда, 17. март 2010.

Što učniti prepoznamo li mobbing u svojoj radnoj sredini?


1 . Pismeno zabeležite svaki mobinški nasrtaj i arhivirajte sve pismene dokumente.

2. O onome što vam se događa obavestite osobu iz vaše radne sredine u koju još uvijek imate povjerenja, a ako takva osoba ne postoji, obratite se aktivisti nekog društva za zaštitu ljudskih prava, za jednakost polova, društvu za zaštitu žrtava mobbinga.

3. Pokušajte razgovarati s osobom koja vas zlostavlja o njenom ponašanju i postupcima. Ne dajte se uvući u mobbing!

4.
Uočite li žrtvu mobbinga, budite ljubazni, razgovarajte s njom, pomozite joj. Pokušajte reći zlostavljačima neka prestanu sa svojim ponašanjem.

5. U slučaju pojave psihičkih ili telesnih poremećaja, potražite savet psihologa, psihijatra ili lekara medicine rada.

6. Potražite savet pravnika koji se bavi radnim pravom.

7. Obrazuj te se o komunikaciji, koristite prijatne telesne aktivnosti i tehnike relaksacije.


Kako suzbiti mobbing?

1. Osnovne mere za suzbijanje mobbinga pre svega su sistemska prevencija, prepoznavanje problema i stručna rehabilitacija.

2. Radnici koji su žrtve mobbinga obično ćute o mobbingu, zato i poslodavac i zaposleni trebaju znati da je kažnjiv i kome se trebaju obratiti za pomoć.

3. Potrebno je osigurati dostupnost nepristranih stručnih osoba koje će se baviti prijavljenim zlostavljanjem, a one ne smiju biti zaposlene u tom kolektivu.

4. Poslodavac na temelju Zakona o radu, internim uredbama i pravilnicima mora razraditi postupak sprječavanja mobbinga u svom kolektivu (poslodavac je dužan zaštititi dostojanstvo radnika za vreme obavljanja posla, tako da osigura uslove rada u kojima neće biti izloženi psihičkom ili fizičkom uznemiravanju, uključujući i seksualno.) Ova zaštita uključuje i porduzimanje preventivnih mera, a postupak i mere zaštite uređuju se kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između sindikata i poslodavca ili pravilnikom o radu.


Umesto zaključka
Čovek još uvek najveći deo svog svesnog vremena provodi na radnom mestu, neretko okružen “zlostavljačima”. Zaposlenik je osnovna vrednost firme, a mobbing je pojava koja se događa upravo na radnim mestima. Njegove negativne posledice odražavaju se na pojedinca, radnu sredinu i celokupno socijalno okruženje. Stoga, važno je biti informsan i upozoren na značajnost problema mobbinga, naučiti ga prepoznati kao preduslov samozaštitnog ponašanja te sprečiti sistemskom prevencijom i konkretnim zahvatima (treningom komunikacijskih veština, zaštitnim zakonodavstvom i organizacijskom politikom i praksom koja ne toleririše zlostavljanje nego čuva dostojanstvo građana).
I za kraj, setimo se da su "… ljubav i rad dva osnovna uporišta na koja se oslanja zdravlje…" (Freud) te da bez obzira događa li se mobbing nama lično ili nekom od naših saradnika, onima s kojima delimo radne zadatke istog nivoa, našim podređenim ili nadređenim, ne možemo biti sretni okruženi nesretnim ljudima.

Нема коментара: