понедељак, 1. март 2010.

Posle pretnji odrekli se prava na otpremnine

Prevareni radnici srbobranskog „Elana“ naknadno traže odštetu od Trgovinskog suda

Srbobran - Radnici bivšeg srbobranskog giganta „Elan“ poverovali su rukovodstvu firme, koje ih je ubeđivalo da je u njihovom interesu da se pismeno odreknu otpremnina. Umesto da odricanjem izbegnu status tehnološkog viška, 97 zaposlenih iz radih jedinica „Farma“, „Mlin“ i „Špiritana“, našli su se na evidenciji nezaposlenih. Sada u Trgovinskom sudu u Novom Sadu tvrde da su obmanuti i traže otpremnine.

Za razliku od radnika „Farme“, „Špiritane“ i „Mlina“ ostali radnici „Elana“ su krajem 2006. i početkom 2007. godine tražili 10 prosečnih plata , ili 100 evra po godini staža. Zaposleni u „Farmi“, „Mlinu“ i „Špiritani“, podlegli su pritiscima i uveravanjima da samo odricanjem od otpremnina na radnim mestima mogu sačekati novog gazdu.
- Radili smo za zakupce kao radnici „Elana“ i želeli smo da ostanemo na radnim mestima dok ne dođu novi vlasnici. Pozivali su nas pojedinačno da potpišemo da se zbog lošeg stanja u firmi odričemo otpremnine, jer je to navodno, bio jedini način da ostanemo na radnim mestima. Rečeno nam je da ko ne potpiše - dobija otkaz - kaže Goran Žarkov iz „Špiritane“.
Radnik Vasa Ergelašev dodaje da su u rukovodstvu zaposlene ubeđivali da, zapravo, nemaju pravo na otpremnine jer su pod zakupom, a da će potpisivanjem izjave preći da rade kod novog gazde.
- Ućutkivali su svakog ko je hteo nešto da pita, a jednom kolegi, koji se bunio, odmah su dali otkaz. Tako smo na kraju svi potpisali iz straha i ostali da čekamo novog gazdu - kaže Janoš Kovač, radnik „Farme“.
Kada su završili na evidenciji za nezaposlene kao tehnološki višak podneli su tužbe. Mnogi od njih su bili šokirani kada su čuli da su njihova radna mesta zauzeli mnogi radnici koji su uzeli otpremnine. Novi vlasnik je primio samo neke od onih koji su ih se odrekli.

Нема коментара: