уторак, 2. март 2010.

Pet znakova sagorevanja od posla

Poremećaj čiju štetnost mnogi prenebregavaju
Pet znakova sagorevanja od posla

Ako mislite da je sagorevanje od posla samo izgovor kojim se koriste nesposobni kako bi izbegli odgovornosti, razmislite još jednom. Stres i efekat sagorevanja od posla mogu da štete imunološkom sistemu, da vode do migrena, poremećaja varenja, kožnih bolesti, visokog krvnog pritiska i bolesti srca.

Sagorevanje od posla je odgovor na stres koji zaposlenom daje osećanje bespomoćnosti i frustriranosti, tvrdi doktorka Odri Kanaf sa Univerziteta Tenesi, i dodaje: „Pošto se ne radi o pojavi koja dolazi preko noći, važno je na vreme prepoznati njene znakove i delovati pre nego što problem postane zaista ozbiljan”.
Sledećih pet znakova treba uzeti u obzir:


- Vaši saradnici oko vas hodaju kao po jajima
Ako ste lako svadljivi na poslu i počnu da vas nerviraju saradnici s kojima se inače dobro slažete, to može biti signal sagorevanja.


- Dolazite kasno i želite da odete što pre
Iako ste se ranije radovali novim radnim pobedama, sada se vučete do kancelarije, a već odmah posle ručka počinjete da odbrojavate sate do kraja radnog vremena.


- Apatija je zamenila entuzijazam
Ponestalo vam je motivacije, ne osećate se ponosno nakon poslovnog uspeha, niti imate želju za novim izazovima.


- Prestali ste da se
družite s kolegama
Niste više zainteresovani za druženje s kolegama. Nemate više interesa da se družite s njima ni u kancelariji, ni van nje.


- Osećate se fizički bolesno
Uvek se osećate iscrpljeno, imate glavobolje, osećate napetost u mišićima i imate problema sa spavanjem.
Osećate li neki od ovih simptoma, a posebno više njih - vreme je za neke promene. Za početak biste mogli da popričate sa šefom o zajedničkom rešenju problema ili bar redefinisanju rokova.
U svojoj knjizi „Stres menadžment za prezauzete ljude” A. Tarkington predlaže sledeće korake:


- Naučite da kažete „ne”

- Redefinišite ciljeve

- Smanjite broj obaveza na poslu i kod kuće

- Naučite da upravljate stresom

- Više se odmarajte i jedite zdravo
Na kraju - uzmite pauzu. Ovo znači da treba da uzmete godišnji odmor bez obzira na količinu posla i da svaki dan uzimate manje pauze kako biste se reorganizovali!

Нема коментара: