уторак, 22. јул 2008.

JAVNOM TUŽIOCU

- REPUBLIČKOM JAVNOM TUŽIOCU U BEOGRADU
- OKRUŽNOM JAVNOM TUŽIOCU U NIŠU
- OPŠTINSKOM JAVNOM TUŽIOCU U NIŠU




Na osnovu člana 163. i 234. krivičnog zakona Republike Srbije akcionarski klub „ORTAK“ „ŽITOPEK“ A.D. Niš podnosi krivičnu prijavu

Protiv :
- Jovanović M. Tomislava iz Niša,
direktora A.D. Žitopek Niš


Zato što je :
Svesno ne pridržavajući se zakona , opšteg akta, kolektivnog ugovora, prekršio isti time što je jednostranom odlukom od 06.04.2004.godine, bez saglasnosti reprezentativnog sindikata „NEZAVISNOST“ „ŽITOPEK“ A.D. NIŠ, dopisom obračunskoj službi „Žitopek“-a A.D. Niš smanjio zarade zapošljenima 15%. Dopisom je oročio smanjenje na četiri meseca iako smanjenje traje do danas. Čime je povredio prava po osnovu rada iz člana 163. KZ RS i učinio krivično delo nesavestan rad u privrednom poslovanju iz čl.234. istog zakonika.
I pored odluke Upravnog Odbora da se odluka direktora o smanjenju zarade stavi van snage, kao i da se zarada zapošljenih vrati na nivo pre 06.04.2004. godine.
Dokaz :
Fotokopija dopisa obračunskoj službi od 06.04.2004.
odluka Upravnog Odbora od 23.04.2004.godine.

Na zahtev Nezavisnog sindikata „Žitopek“, odeljenje inspekcije rada izvršilo je nadzor dana 26.04.2004. godine kojim je utvđeno da je doneta navedena odluka Upravnog odbora, kao i da kod tuženog postoji mišljenje pravne službe da je odluka direktora o smanjenju zarada zaposlenih jednostrana jer ne postoji saglasnost reprezentativnih sindikata, a što je predviđeno čl. 89. poojedinašnog kolektivnog ugovora koji glasi: „Učesnici ovog kolektivnog ugovora uvek mogu pokrenuti inicijativu za ugovaranje nove cene rada za najjednostavniji posao, pre isteka roka na koji je cena rada ugovorena, a posebno u sledećim slučajevima : ako dođe do rasta troškova života od preko 10% u odnosu na dan ugovaranja cene rada koja je na snazi, - ako dođe do poremećaja u poslovanju koji onemogućava isplatu zarada na osnovu ugovorene cene rada . Direktor može jednostrano doneti odluku o povećanju iznosa ugovorene cene rada za najjednostavniji rad.

Dokaz :
fotokopija dopisa inspekcije rada od 24. 05.2004.
fotokopija člana89. PKU

Obrazloženje :
Zapošljeni su pred opštinsim sudom pokrenuli i dobili spor za isplatu razlike u zaradi 15% koje im je nezakonitom odlukom direktor Jovanović Tomislav uskratio.
Određeni broj zaposlenih je u sporu, a nagovešteno je da će još tužiti , što prelazi cifru preko 100 zapošljenih čime je naneo ogromnu štetu akcionarskom društvu „Žitopek“ Niš.


Dokaz :
fotokopija tužbe 2330/05
fotokopija presude od : 22.09.2006.


Da se protiv prijavljenog pokrene krivični postupak.

Predlažemo da se u dokaznom postupku saslušaju prijavljeni svedoci : Nizić Petar, Nedeljković Vladimir i Radenković Dragan radnici A.D. „Žitopek“ Niš.
Izvršni uvid u P.K.U. iz perioda april 2004.



U Nišu Podnosilac prijave akcionarski klub
25.03.2008. „ORTAK“ A.D. Žitopek Niš



Predsednik kluba „ORTAK“Niš Predsednik skupštine kluba „ORTAK“
A.D. „ŽITOPEK“ NIŠ A.D. „ŽITOPEK“ NIŠ

___________________________ _____________________________
Nizić Petar Srndaković Boban

Нема коментара: