уторак, 22. јул 2008.

MINISTRU PRAVDE REPUBLIKE SRBIJE

Na osnovu člana 223. i 224. zakona o krivičnom postupku i krivičnog zakona član 359. i 361. Republike Srbije podnosimo krivičnu prijavu


Protiv: 1. Jovanović Tomislava iz Niša direktora A.D. „Žitopek“ Niš
2. Rakić Srdjana, iz Niša, predsednika upravnog odbora A.D. „Žitopek“ Niš
3. Živković Slavica finansijski direktor A.D. „Žitopek“ Niš




Direktor Jovanović Tomislav je u svojstvu službenog lica, direktora A.D. „Žitopek“ Niš iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoraćenjem granica svog službenog ovlašćenja a na osnovu sopstvenog priznanja na javnoj Skupštini Akcionarskog Društva održanoj 20.06. 2008 priznao da je u više navrata bez odobrenja Upravnog odbora podizao kredite od AIK banke čime je po izveštaju revizora za 2007. godinu kreditno zadužio A.D. „Žitopek“ Niš 125.000.000,00 din što je u ovom slučaju preko 50% vrednosti akcionarskog kapitala A.D. „Žitopek“ Niš.
Rakić Srdjan – predsednik Upravnog odbora iako je znao za ove postupke direktora nije preduzeo zakonite mere kako bi sprečio istog, već se trudio da prikrije direktora. Predsednik Upravnog odbora je prema zakonu bio dužan da sazove vanrednu Skupštinu akcionara i upozna akcionare o prezaduženju A.D. „Žitopek“ Niš preko 50% vrednosti.Postavlja se i pitanje na koji način je direktor dobio toliki kredit od banke i pod čijom garancijom.
Živković Slavica je u svojstvu finansijskog direktora imala potpuna saznanja o svim radnjama vezanim za finansije i kao odgovorno lice bila je dužna da obavesti nadležne o istim radnjama. Medjutim, ona je to godinama prikrivala i u više navrata na zahtev akcionara da pokaže papire i dostavi dokumentaciju akcionarima ista je odbijala.

Imajući sve to u vidu od Vas očekujemo HITNO preispitivanje navedenih radnji i utvrdjivanje činjenica kako bi pokrenuli krivičnu odgovornost protiv navedenih lica.

Evidentno je da postoji niz nepravilnosti u poslovanju A.D. „Žitopek“ Niš a koje nama nisu dostupne. Zato od Vas očekujemo kontrolu i razumevanje.


Predlažemo da se u dokaznom postupku saslušaju svedoci:

Nikolić Sladjana – pravnik
Ilić Dragan – predsednik Skupštine A.D. „Žitopek“ Niš
Nizić Petar – predsednik kluba „Ortak“ Žitopek A.D. Niš
Ivanović Nataša – član Upravnog odbora A.D. „Žitopek“ Niš
Stevanović Biljana - član Upravnog odbora A.D. „Žitopek“ Niš
Milošević Zoran - član Upravnog odbora A.D. „Žitopek“ Niš
Grujić Branislav - član Upravnog odbora A.D. „Žitopek“ Niš



Podnosioci prijave radnici A.D. „Žitopek“ Niš :

Нема коментара: